vineri, 26 octombrie 2012

50 de motive de ce Seul e cel mai tare oras din lume (Partea 1)


Am gasit mai demult asta, mi-am salvat-o ca "material", iar acum m-am pus in sfarsit s-o traduc sa o postez. ^^
Suna bine titlul, nu? Veti fi surprinsi, incantati, poate mai informati (la fel ca mine ^^) dupa ce veti citi asta. Am citit articolul si mi s-a parut destul de interesant si mi-am zis "de ce nu?". Sper sa va placa. Asta e prima parte. In curand si restul de 25 de motive. ^^ Incepem?

50. De la adaposturi de razboi, la piete de top

Izvorand in urma razboiului coreean, Seul a reusit ca in doar 50 de ani sa devina al zecelea cea mai puternica tara din punct de vedere economic si a doua cea mai mare zona metropolitana. Nu conteaza daca e mic sau mare, locuitorii din Seul nu au intalnit niciodata vreo meserie cu care sa nu se descurce.

49. Mai multe feluri de garnituri decat feluri principale

O masa coreeana tipica vine cu vreo sapte sau opt feluri diferite de garnituri. Iar daca ai terminat vreun fel si mai vrei, nu mai platesti inca o data, fiind gratis. E mai multa culoare intr-o masa coreeana decat Lotte World  de ziua copilului (dupa cum am gasit altundeva, e un complex de recreatie din Seul, cu un parc de distractii numit "Magic Island", multe mall-uri, hotel de lux, cu acces la multe activitati sportive, un muzeu traditional, sali de filme si teatru; daebak ^^).

48. Orasul cu "cele mai multe" cabluri din lume

Bine ai venit in viitoarea generatie IT a acestui mega-oras! In Seul, nu poti evita accesul la wireless nici daca vrei - un uimitor procent de 95% din gospodariile coreene au conexiune broadband ("banda larga").

47. Cel mai bun aeroport din lume

Aeroportul International din Incheon (am mai auzit de el, nu? ^^), care functioneaza de 5 ani, ofera servicii atat pentru Seul cat si alte orase coreene apropiate, a fost desemnat drept cel mai bun aeroport din lume de catre "Airports Council International". Ce prezinta acesta mai special de altele? Este foarte intins, echipat cu teren de golf, patinoar, un muzeu al culturii coreene, casino, spa si restaurante care servesc orice fel de masa vrei inainte de zbor (cine ar mai vrea sa zboare de acolo? ^^).

46. "Amestec" de mahmureala

Bautura si petrecerile sunt asa o "ramura" a culturii coreene, incat in intreaga bucatarie coreeana au aparut diverse feluri de mancare care "vindeca" mahmureala. Daca un bol in aburi de haejangguk (tocana condimentata de carne de vita cu sange coagulat si muguri de fasole) nu pe pune pe picioare, inseamna ca drumul tau e spre morga. (omo...)

45. Dormitul e pentru fraieri

Cafenele, camere PC, restaurante, spa-uri, magazine si statii fast-food sunt mereu la orice ora din orice zi si noapte. Strazile din Gangnam, Hongdae sau Dongdaemun ofera oricand locuri de baut, mancat si toate felurile de divertisment non-stop.

44. Femeile frumoase

Cui ii pasa ca sunt multe sunt facute din plastic? Continuam sa ne holbam. (asta nu mi-a placut... deloc!)

43. Barbatii frumosi

Cui ii pasa ca folosesc BB Cream? Continuam sa ne holbam. :)))

42. Cei mai multi stalkeri de celebritati din lume (stalker - persoana care prezinta o obsesie (mai exagerata) pentru o persoana / un grup de persoane)

Actualizarile in timp real in orasul cel mai conectat sunt cosmarul oricarei celebritati coreene. 

41. Tiramisu verde

Chiar cand ai crezut ca ai avut parte de destule deserturi delicioase in Seul, uite ca te-ai ciocnit si de faimosul tiramisu verde de la cafeneaua Deux Cremes din Shinsadong. Bogat si cremos, cu doar o picatura de ceai verde, acesta este un desert pentru care merita sa va aventurati dupa el. Cele mai multe dintre tartele din acest loc elegant (cafeneaua mentionata) incep sa fie date in vanzare aproape in momentul inchiderii acesteia, un alt motiv sa amani o posibila vizita la un muzeu.

40. Caracatita vie

Desigur, Oh Dae Su a varsat un pic peste bord in "Oldboy" pentru ca a inghitit toata acea "chestie"... Dar, in afara de luptele voastre cu parintii, nimic nu va face sa va conectati cu simtul vostru primordial mai bine decat un set de tentacule care se misca pe limba ta in timp ce mananci. (omg...) Se mananca de obicei scufundat in multa apa cu ulei de susan, la restaurante cu fructe de mare, ca de exemplu popularul si modestul restaurant Gasiri.

39. Sali de studiu deschise 24 de ore

Intr-o tara unde educatia este unul dintre cele mai sensibile subiecte (15 procente din venitul mdeiu de familie este cheltuit pe meditatii de dupa-scoala), salile de 24 de ore ofera o atmosfera intensa si linistita. Camerele sunt impartite in randuri de boxe care pot fi inchiriate pentru cat de putin timp cu 7000 de woni pe zi. 

38. O printesa a ghetii de care de fapt chiar iti place

Regina luminoasa a ghetii Kim Yuna este mandria inimii fiecarui coreean. Prima patinatoare feminina care a reusit sa ia primul loc la Olimpiade, Campionate Mondiale, Finala Grand Prix si Campionatele Patru Continente, Kim Yuna a fost una din topul 100 al celor mai influentabile persoane din lume in anul 2010 in revista "Time". In prezent, este ambasador global pentru campania "Visit Korea".

37. "Groupon" e atat de ieri...

Cu popularitatea masiva a Coupang si Ticketmonster, site-urile sociale si de comert rasar in Seul la rata de 1 pe zi. (nu prea imi dau seama la ce se refera...)

36. Tehnologia noastra e mai mare decat a voastra

Odata un depozit de deseuri gigant, cei 557, 00 metri patrati ai Seoul Digital Media City, sunt casa transmisiilor radio, productie de film, jocuri, companii telefonice, canale prin cablu, centre de shopping online si e-learning.

35. Canapele de cuplu in salile de film / teatru

Nu e doar faptul ca popcorn-ul e mai usor de impartit. La teatrele din Seul, cand spirjinul in brate nu am insemna nimic devine un mod de tremurat, tineri de mana sau bajbairi.

34. Livrari McDonald's

McNuggets livrati la usa dumneavoastra 24 de ore pe zi, 7 zile pe saptamana. Probabil ca asta nu conduce neaparat la dieta, dar e greu sa-ti pese cand mananci acei munchies la ora 2 a.m.

33. Dominatia trupelor de fete

De la TV pana la panouri cu reclame la pachete de ramen si filtre de apa, dans, baby-faces si energice gruprui de fete sunt peste tot in Seul. "Inarmate" cu fete inocente si picioare fermecatoare, ajung acum si pe nivel mondial, cum Wonder Girls se infiltreaza in New York si in scena modei din SUA, 2NE1 domina Filipinele lui Dara, iar Kara si SNSD se lupta pentru suprematie in topurile Oricon din Japonia.

32. Case inteligente

Telefoanele inteligente si aspiratoare robot - nu ne impresioneaza... Insa... Apartamentele din Seul pot fi controlate acum de telefoane si tastaturi centrale. Samsung Electronics repeta sa spuna ca recunoasterea faciala va fi in curand introdusa ca o completare a sistemelor de securitate bio-recunoastere.

31. G-Dragon

Da, si GD e pe lista. ^^ Iata cum scrie si in articol... Inca de cand a debutat in 2006, liderul indraznet al trupei Big Bang, a incantat lumea modei din Seul cu moda feroce -- Alexander McQueen esarfe de matase cu cranii, mocasini pana, fuste! -- Cel mai bun moment fashion: imbracat vintage din Chanel din cap pana in picioare, completat cu o bandana retro -- si blanuri de neon de mare pentru concertul trupei din cadrul Big Show 2008.

30. Canale de cablu dedicate jocurilor online

Acest fel de distractie national si neoficial al Coreei este "disecat" cu dragoste, astfel incat si perdantii sa se simta castigatori.

29. Excelenta in zbor

Dupa ce zbori cu o firma coreeana sau oricare alta asiatica de zbor, este un soc (literar, vizual) sa zbori cu alte companii aeriene. Adica sunt cei mai buni: atat ca piloti, avione, firme, insotitori.

28. Incalzirea prin pardoseala

La restaurantele traditionale coreene, mesele sunt joase, iar scaunele sunt aruncate in favoarea unor pernute frumos brodate. S-ar putea ca fundul tau sa "adoarma", ca membrele tale sa-ti amorteasca pe durata a unor pranzuri lungi, dar cel putin nu trebuie sa te ingrijorezi in privinta vreunui fior de frig, datorita pardoselei incalzite.

27. Bibimbap

Cel mai recunoscut fel de mancare din Coreea dupa gratar, este bibimbap-ul - un bol de orez amestecat cu radacini sote, carne de vita marinata si pasta de chilli care se afla intr-o oala cu pietre calde. Aceasta a fost mancarea preferata a lui Michale Jackson. E semnatura oricarui aeroport din Coreea. De fapt, a intregii tari.

26. Cele mai multe expozitii de arta pe kilometru patrat

Castigand atentia pasionatilor de arta din toata lumea, artisti de renume mondial zboara spre Seul aproape in fiecare saptamana pentru noi expozitii si colaborari. Artistii locali sunt, de asemenea, in crestere sa aclame cu opere din ce in ce mai ciudate.

25. Soju e mai ieftin ca apa

Martini de Soju si cosmopolitan de soju predomina in barurile de peste mari, insa in Seul se prefera bautura clasica din orez distilat (de obicei simplu sau amestecat cu whiskey).


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu