joi, 5 iulie 2012

Stiati ca...? #1


S-a nimerit ca aceasta postare sa fie cea cu numarul 200. Inca un Seng il chukahae pentru blog. :)
Cum am spus, aceasta rubrica (cred ca rubrica, altcumva nu stiu cum sa o numesc...) va contine curiozitati despre Coreea si din lumile k-pop si k-drama. Pentru prima postare de acest gen, mi se pare potrivit sa incep cu cateva curiozitati despre Coreea de Sud ca tara, iar pe viitor ne ocupam de restul. Deci, incepem? :) Acum clasicul...

                  Stiati ca...?

...cel mai destept om din lume este de origine coreeana?
Kim Ung-yong a intrat in Cartea Recordurilor cu cel mai mare IQ din lume: 210. Nascut pe 8 martie 1962, in Coreea de Sud, micul Kim a dat dovada de la o varsta frageda ca poseda un intelect extraordinar: a inceput sa vorbeasca la 4 luni, la 6 luni purta conversatii fluente, iar la doi ani putea sa citeasca in japoneza, coreeana, germana si engleza. Mai mult, poate invata o limba straina in maxim o luna. La 4 ani rezolva deja probleme complicate de calcul diferential la o televiziune din Japonia, iar la 5 ani rezolva integrale complexe (orice or fi alea...). Din frageda copilarie a inceput sa compuna poezii si sa picteze.

...desi razboiul dintre Coreea de Sud si Coreea de Nord a luat sfarsit de mai bine de 58 de ani, granitele dintre cele doua tari sunt cele mai pazite din lume?
Coreea de Sud a refuzat sa semneze tratatul de pace si, tehnic vorbind, cele doua Corei sunt inca in razboi.

...Kim Dae-jung, presedintele Coreei de Sud intre 1998-2003, a primit premiul Nobel pentru pace?
Politica de destindere fata de Coreea de Nord, numita "Politica razei de soare", i-au adus supranumele de Nelson Mandela al Asiei.

...numele de Coreea provine de la cuvantul Koryo, numele dinastiei care a controlat peninsula din 918 pana in 1392?

...pentru a preveni ghinionul, coreenii nu privesc spre cer?
Corbii si ciorile sunt considerate pasari aducatoare de vesti rele. Si cum sunt cele mai raspandite si rezistente zburatoare din oras, coreenii isi privesc mereu numai pantofii.

...coreenii sarbatoresc Anul Nou in a doua zi cu luna plina dupa solstitiul de iarna?
Seollal sau Anul Nou coreean, este una dintre cele mai insemnate sarbatori coreene. In aceasta perioada, coreenii se indreapta catre orasele natale unde sarbatoresc impreuna cu familia.

...desi eticheta japoneza si chineza permite ridicarea bolului cu mancare in mana pentru a manca mai usor, in Coreea aceasta practica este considerata lipsa de politete?
Vasele trebuie sa ramanape masa, iar daca se intampla sa scapati mancare, va puteti ajuta de lingurita care insoteste betisoarele. In cazul in care puneti betisoarele langa lingura, sa va asigurati ca le puneti in partea dreapta a lingurii si nu in stanga. In partea stanga a lingurii se pun doar la funeralii.

Cam asta a fost pentru azi si sper ca v-a placut. Imi pare rau, dar nu am avut timp pentru mai multe. Pe data viitoare! Anyong!

Sursa: HallyuDex

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu